• friss hírek

    Gyakornoki lehetőség az AUDI-nál! További infók ITT.   ____________________________________   Részvételi lehetőség az Audi Adventure Szakmai Napokon! Időpont: 2014. október 27. hétfő (9-16 óráig). Helyszín: Győr. További infók ITT. ____________________________________ Részvételi...

    További friss hírek

TDK és projekt
lehetőségek
Hallgatói lehetőségek
Munktársaink
elérhetőségei
Munkatársaink

letöltések
segédletek, tárgyleírások

 

 

Térkép a tanszékhez

ÉPÍTÉSI FOLYAMATOK KUTATÁSA
A LOGISZTIKAI ÉS INFORMATIKAI JELLEMZŐK
JAVÍTÁSA ÉRDEKÉBEN

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a

"Nemzetközi együttműködéssel magvalósuló alap és ipari kutatási valamint infokommunikációs technológiai fejlesztései projektek támogatása a közép-magyarországi régióban" program keretében nyert támogatást, a fenti című,

KTIA AIK 12-1-2013-0009 azonosító számú projektjére.

Az Egyetem - tanszékünk vezetésével és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatásával - 2013. május 1-én megkezdte a megvalósítást, az első munkaszakaszban résztvevő kollégák bevonásával.

 

Magyarország számára a gazdaság dinamikus fejlődéséhez az építőipar kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a jól működő építőipar mind az új beruházások létrejöttét, mind az infrastruktúrális háttér fejlődését is segíti. Hazánk Európai Uniós tagsága megköveteli, hogy a külföldön a tudományos- és fejlesztési területen elért eredményeket a hazai építésgépesítésben is alkalmazzuk. Ez a törekvés a magyar ipar versenyképességének javítása területén is kedvező hatásokat fejthet ki. A tanszék szakterületéből adódóan tevékenységünket az építésgépesítési folyamatok logisztikai tervezésére és szervezésére koncentráljuk. A kutatás két fő irányban történik. Egyrészt a fejlett nyugati országokban már kidolgozott tudományos módszerek, korszerű gépészeti- és informatikai megoldások alkalmazhatóságát vizsgáljuk, másrészt a tanszékünkön dolgozó oktató-kutatóknak a logisztika más területein (üzemi logisztika, szállítási logisztika, city logisztika, Lean logisztika) szerzett tapasztalataira alapozunk, és így kívánjuk szolgálni az építésgépesítés logisztikai szempontú fejlesztését.

A kutatás a Müncheni Műszaki Egyetem építőipari logisztikával foglalkozó szakembereinek bevonásával, nemzetközi együttműködés keretében történik. Az itt kutató szakemberek az építésgépesítési folyamatok optimalizálása és modellezése területén egyedülálló tapasztalattal rendelkeznek.

A kutatás későbbi fázisaiban az megelőző munkaszakaszok elemzéseire alapozva,l egy gépekből és informatikai eszközökből álló tesztrendszert építünk ki, amely az építési és a kapcsolódó logisztikai folyamatok hardver környezetben történő tesztelésére szolgál. Ez a rendszer nagyban hozzájárul ahhoz, hogy eredményeink konvertálhatóak legyenek az ipar szereplői számára. A kutatás eredményeit szabadon hozzáférhető elektronikus tudásbázisban is közzétesszük. Kérjük látogasson el a http://ktia.logisztika.bme.hu/ oldalra, ahol a kutatással kapcsolatos minden információt megtalál.